sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Tutkimusta ilman tutkijalääkärilinjaa

Jaakko kirjoitti hienosti tutkijalääkärilinjasta ja sitä kautta tutkimuksen teosta. Tutkijalääkärilinjan hyviä puolia on monia, kuten taattu tutkimusapuraha ja pääsy tutustumaan eri tutkimusryhmiin. Kuitenkin halusimme muistuttaa, että tutkimusta voi tehdä vaikkei tutkijalääkärilijalle pääsisi / päätyisi.

Väitöskirjatutkijaksi voi päästä opintojen aikana ilman tutkijalääkärilinjaa ilmoittamalla kiinnostuksestaan mieluisalle ryhmälle ja toivoa parasta, tai kuten minulle kävi, tapaamalla sattumalta parhaan mahdollisen ohjaajan paikassa, jossa sitä vähiten osaa odottaa. 

Aloitin väitöskirjaan tähtäävän tutkimustyön lähes vuosi sitten. Kaikki tietää, että ensimmäiset päivät ovat uudessa työssä aina kamalia, ei osaa mitään eikä tunne ketään. Olen ollut monenlaisissa töissä, mutta ensimmäiset päivät tutkimuksen parissa ensimmäisen vuoden opiskelijana olivat ikimuistoiset. Muistan, että kaksi viikkoa meni siihen, että edes tajusin mitä tulisin tutkimaan. Vaikeinta oli se, etten ymmärtänyt artikkeleiden sanoja, tutkimusmenetelmiä, tuloksia, en osannut etsiä oikeanlaista kirjallisuutta, en osannut riittävän hyvin englantia, en oikeastaan tiennyt lääketieteellisen tutkimuksen tekemisestä mitään ja mikroskopointikin oksetti. 

Muistan istuneeni koneen ääressä ja miettineeni, että olen tässä samassa tilanteessa varmaan puolen vuoden päästäkin, että pitäisikö myöntää tappionsa ja lopettaa ennen kuin ehtii edes aloittaa. No onnekseni, tätä kesti kaksi viikkoa. Sitten palaset alkoivat loksahdella paikoilleen ja mikroskopiapahoinvointi meni ohi (luojan kiitos..).. Oikeastaan koko homma lähti ihan lapasesta. Tein labrassa n. 8h päiviä, jonka jälkeen koirien kanssa lenkki ja treenaamaan ja sitten jatkoin hommia vielä yöhön asti. Tajusin myös, että aiemmin käymistäni kaupallisen alan tutkimus- ja tilastokursseista oli valtava hyöty: SPSS-tilasto-ohjelman kanssa tulee vietettyä useita tunteja päivässä edelleen. 

Syksyllä tutkimuksen tekemistä alkoi häiritä perustutkinto-opinnot, joten opintojen ohella tutkimusta tulee tehtyä lähinnä viikonloppuisin. Viime syksynä hommat olivat sen verran hyvällä mallilla, että päätimme ohjaajani kanssa, että voisin lähteä esittämään tutkimusta Saksaan tammikuussa. Reissu meni oikein mukavasti huippuseurassa. Reissun ansiosta saatan lähteä ensi kesänä labravierailulle jenkkeihin! Ja seuraava kongressikin on jo valittuna. En voi muuta sanoa kuin että tutkimuksen tekeminen on äärimmäisen antoisaa. Odotan jo malttamattomana kesää, kun saa taas puskettua hommia eteenpäin. 

1st author M.
2nd author AnnaJ.

Ps. tiedoksi, vaikka käytän sanaa työ, se ei tarkoita, että siitä aina maksettaisiin. Tutkimusta ei tehdä rahasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti