lauantai 12. huhtikuuta 2014

Hellurei,

Nyt on luvassa kuvia ja tunnelmia viime syksyn alfariennoilta. Kaikki Lääkikseen hakijat toivottavasti saavat kuvista motivaatiota kevään viimeiseen pääsykoepinnistykseen ;)
Koulun ensimmäiset kolme viikkoa olivat todella intensiiviset. Tuutoritapahtumaa oli lähes joka päivä niille, jotka niitä kaipasivat.
Kaksi päivää ennen kuin koulu virallisesti alkoi, HLKS kutsui kaikki uudet denttarit pesäkkeelle, meidän kerhohuoneelle. Paikanpäällä HLKS kertoi enemmän meidän kandiseurasta ja saimme tutustua osaan tutoreista jo etukäteen. Loppuillasta paikalle saapui paljon muita denttareita ja diskopallot alkoi pyörimään. Ilta oli todella kiva icebreaker! Päivää ennen ensimmäistä koulupäivää varsinainen tutustuminen alkoi. Kokoonnuimme omien tutorryhmien kanssa keskustassa, josta siirryimme Biomedicumiin tutustumaan kouluympäristöön. Leikimme tutustumisleikkejä ja kuulimme koulusta käytännön asioita. BM:ltä siirryimme syömään Los Gringos Locosiin Töölön kisahallin kylkeen muutaman muun tutorryhmän kanssa. Luvassa oli lepposaa jutustelemista pienissä ryhmissä. Illallisen jälkeen menimme Kallion Mascottiin, jossa olikin jo koko 170 (medisiinarit + denttarit) hengen poppoo kokoontuneena.

Ensimmäisen koulupäivän illalla me kokoonnuttiin ensiksi tutoriporukoissa jonkun luokse etkoilemaan, josta sitten siirryttiin ekan illan bileisiin Euphorialle. Siellä oli ihan super kivaa! Ihanat tutorit olivat keksineet meille kaikkia kivoja esityksiä ja tunnelma oli jo todella paljon rennompi.

Ensimmäinen kunnon tapahtuma oli ylämaankisat!! Pienissä ryhmissä suoritettiin erilaisia rasteja, josta kerättiin pisteitä. Voittajaryhmä sai palkinnon illalla jatkobileissä Mediomien saunoilla, jossa oli myös Miss Medical kisa ;)  Ihan sairaan hauska päivä, näkyy varmaan myös kuvista!







Ylämaankisojen jälkeen oli Alfaiset, jossa kierrettiin taas eri ryhmissä rasteja. Tällä kertaa keskustassa! Näissä skaboissa todella otettiin mittaa siitä, mitä on valmis ryhmänsä takia tekemään. Jokaisen alfan piti olla pukeutuneena lääkärin asuun.





Näiden lisäks on ollut vaikka mitä muuta! Risteilyä, ruskajuhlaa, sitsejä, sitsejä ja sitsejä. 






<3:lla Fanny




Tutorina valmennuskurssilla

Kouluun hakeminen voi olla joskus todella työlästä ja henkisesti raastavaa. Tällöin on hyvä saada purkaa tuntojaan ja kysyä neuvoa joltakulta. Jos ystäväsi eivät ole hakemassa kouluun, he eivät välttämättä pysty samaistumaan tilanteeseesi. Onneksi tällöin apuun kiirehtii tutori!

Syksyllä meille alfoille tuli sähköpostilistalle viesti, jossa kyseltiin kiinnostustamme tutorointiin valmennuskurssilla. Olin jo itse hakiessani miettinyt, että kun vihdoin pääsen kouluun sisään, olisi kiva auttaa muita samassa tavoitteessa. Vastasin siis pikaisesti viestiin ja onnekseni sain paikan. Tutorointiin ei niinkään kuulu opetusta, vaan enemmänkin henkisenä tukena ja tsempparina olemista. Tämän lisäksi olemme toisen tutorimme Millan kanssa vetänyt laskupajoja ja valvoneet harjoituskokeita.



Itse olisin kaivannut oman hakemiseni aikana enemmän tutorointia mitä erilaisimmissa tilanteissa, mutta omilla valmennuskursseillani ei sellaisia oltu järjestetty. Tutorointi on todella kivaa. Itselläni on aikaisempaa kokemusta tutoroinnista töissä röntgenissä, mutta on aivan eri asia opettaa opiskelijaa esimerkiksi tekemään steriiliä pöytää tai TT:n sagittaalireformaatteja kuin tsempata pääsykokeeseen. Molemmissa saa olla hyödyksi, mutta vain toisessa on henkinen paine. (Köh, vai onko?)

Jos saan edes yhdenkin kurssilaisen fiiliksen nousemaan heikolla hetkellä tms, niin työn tuoma palkinto on saavutettu. Olemme vaihtaneet kuulumisia kurssilaisten kanssa tasaisin väliajoin facebookissa, puhelimitse, WhatsApp:ssa jne. Itselläni kouluun hakeminen oli sellainen Via Dolorosa, että osaan hyvin samaistua monen eri hakijan fiiliksiin. Itse koen olevani enemmänkin se "good cop", joka kannustaa viimeiseen asti. Olen melko huono olemaan tiukkis ja käyttämään raippaa (vaikka toisille hakijoille se olisi varmasti hyödyksi), mutta pyrin realistisesti sanomaan, että "lue tarpeeksi tai jätä kokonaan lukematta".

Kannustan opiskelijoita ryhtymään tutoriksi ja valmennuskurssilaisia ottamaan yhteyttä tutoriisi! Tutorilla voi olla paljonkin takataskussaan vinkkejä hakemiseen liittyen!

Terkuin Anna

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Stadilaiset TurkuExcussa


Suomen hammaslääketieteen opiskelijain liitto (SHOL) järjestää vuosittain eri hammaslääkiskaupungeissa viikonlopun mittaisia ekskursioita, joissa muista kaupungeista tulevat hammasopiskelijat pääsevät tutustumaan paikalliseen meininkiin. Tänä vuonna oli vuorossa vanha pääkaupunkimme Turku.
SHOL:n liittkokouksen alkamisen odottelua

Varsinaisista käytännön järjestelyistä toki vastaavat isäntäkaupungin omat toimijat, jotka huolehtivat vieraiden majoituksesta, tapahtumien tiloista, aikatauluista ja huvista.

Taitopaja










 Viikonlopun virallisempaan ohjelmaan kuului Turun hienoon pyöreään hammasklinikkaan tutustumista, eri aiheisia workshopeja ja SHOL:n liittokokous. Meidän kurssikin on hyvin edustettuna SHOL:n tehtävissä kahdella hallituspaikalla.

Vanhasta rakennuksesta huolimatta Turun opiskelutilat ja -välineet vaikuttivat moderneilta ja jännittävä kaareutuva klinikkasali suorastaan kylpi kevätaruringon valossa.




Lauantai-iltana vaihdettiin vapaalle eläin-teemaisilla sitseillä, joissa meno olikin aika eläimellistä. Sitsit järjestettiin Turun lääkiksen kerhotila Tivolissa, joka vastasi ominaisuuksiltaan hyvin paljon meidän Helsingin kerhotila Euforiaa.

Stadin elukat


Kaiken kaikkiaan onnistunut reissu ja oli hauska nähdä muiden kaupunkien opiskelijoita samalta alalta.
Kiitos Turku!



Terveisin Leo

keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Helsingin lääkiksen speksi 2014

Speksi on täysin opiskelijavoimin rakennettu musikaalinen teatteriesitys, jonka Helsingin lääkisopiskelijat toteuttavat joka vuosi suurella sydämellä. Speksi sisältää näyttelemisen lisäksi musiikkia ja tanssia. Tämä spektaakkeli vaatii tietenkin loistavat puitteet onnistuakseen. Näihin lukeutuvat muun muassa maskeeraajat, puvustajat, lavastajat, ääni- ja valosuunnittelijat, rekvisiittorit, käsikirjottajat, tuottajat... Ja kaiken kasassa pitävä voima ja äärimmäiset hermot omaava henkilö on meidän ohjaajamme Matti Ahlström!




Speksille on ominaista vuorovaikutus yleisön kanssa. Katsojat voivat missä vaiheessa esitystä tahansa huutaa "omstart", jolloin esiintyjien tulee reagoida parhaalla katsomallaan tavalla. Näin ollen käsikirjoitettu näytelmä sisältää rutkasti improvisaatiota. Tästä showsta nauru ei lopu kesken! Meitä cursus manus sanantesilaisia on mukana monessa eri tiimissä. Speksi on saanut meistä vahvistuksia catering-, tanssi-, musa-, näyttelijä- sekä markkinointitiimeihin. Hakeminen eri tiimeihin tapahtui jo viime syksyn aikana pääsykokeen kautta.

Kaikki halukkaat pääsevät mukaan tekemään speksiä, mutta pääsykokeissa katsotaan missä tiimissä voi parhaiten hyödyntää omaa osaamista. Musatiimissä treenit on aloitettu vuodenvaihteen jälkeen, ja harjoituksia on ollut kerran tai pari viikossa. Soittaminen on ollut aika leppoisaa (kun on niin hyvä bändi!!) ja yleensä treeneissä on valunut enemmän kaljaa alas kurkusta kuin kyyneliä silmäkulmista.

Tanssitiimin speksitreenit alkoivat tammikuussa koreografioiden luomisella. Jokainen tanssija saa päästää sisäisen taiteilijasielunsa valloilleen, sillä lääkiksen speksissä kaikki tanssijat ovat mukana tekemässä koreografioita. Meitä speksitanssijoita on kolmetoista ja kaikille on kolmesta neljään kappaletta tanssittavana. Treenejä on ollut koko kevään ajan muutaman kerran viikossa puolitoista tuntia per kappale kerrallaan. Speksimökillä harjoittelutahti tiivistyi entisestään, mutta hauskaa on silti pidetty ja voin käsi sydämellä sanoa, että joka ikisiä tanssitreenejä olen innolla odottanut! Speksikonkareiden sanat ovat todellakin käyneet toteen: Lääkiksessä on parasta speksi ja kun tähän kerran lähtee niin on vaikea enää lopettaa..



 
Näyttelijät ovat harjoitelleet koko kevään yleensä viitisen kertaa viikossa, mutta speksimökkiviikolla treenejä karttui jopa seitsemälle päivälle. Olemme hioneet timanttejamme kerta toisensa jälkeen kohtaustreeneissä ja hahmoihin olemme päässeet sisälle hahmoimproissa. Yhteishenkeä olemme luoneet muun muassa hahmomökillä.

Koko kevään kestänyt harjoittelu on päässyt viimein siihen pisteeseen, että olemme löytäneet itsemme keskeltä suurta kokonaisuutta joka vielä hetki sitten tuntui niin hajanaiselta. Olemme siis siirtyneet Pannuhallille ja ensi-ilta on takana! Mahtavaa!

Ensi-ilta oli loppuun myyty, muihin esityksiin on vielä lippuja jäljellä. Tämä speksi kannattaa todellakin kokea! Speksin nettisivuihin voit tutustua täältä www.laakiksenspeksi.fi ja liput voit ostaa täältä: http://speksi.mycashflow.fi/. Liput ovat 12 euroa opiskelijoilta ja 15 euroa muilta. Vaikka speksi vie todella paljon aikaa, se antaa sitäkin enemmän. Sitä huikeaa yhteenkuuluvuutta, iloa ja ylpeyttä ei voi sanoin kuvailla. Speksi vaan pitää kokea.

Speksiä ei esitetä, sitä eletään.

Terveisin Iida (tanssi), Jaakko (musa) ja Anna (näyttelijät)